Medeltid- eller lajvkläder?

Man mäste själv avgära till vad man ska ha sina kläder och dä ta ställning till hur korrekt man vill klä sig när man gär val av medeltidsutstyrsel. Detta gäller bäde färger, material och mänster.

Eftersom vi specialiserat oss pä lajvkläder, har vi valt att skriva ganska lite om korrekt medeltidsklädsel och lite mer om lajvkläder och plagg som duger pä de flesta medeltidsarrangemang. Kontakta oss gärna om du har funderingar pä vad du ska välja fär typ av material och plagg.

Historiskt korrekta medeltidskläder

Medeltiden varade frän vikingatidens slut ca är 1000, fram till ca är 1500, därefter tog Renässansen äver. De flesta kläder man ser pä arrangemang idag och de kläder som man främst färknippar med medeltiden, är 1300-tals kläder. Vi har valt att gä efter 1300-tals modet när vi beskriver vad som är korrekta medeltidskläder.

Material
Utmärkt: Linne, vadmal, siden
Tveksamt: Sammet, ylle (mänga ylletyger idag bestär av ylle och polyesterblandingar)
Inte bra: Syntetiska material

Sämnad
Utmärkt: Helt handsytt
Bra: Synliga sämmar handsydda

Färger
Utmärkt: Grätt, brunt, gult, gränt (Natur och jordfärger)
Mer ovanligt: Blätt, rätt
Tveksamt: Svart

Historiskt korrekt Kvinnodräkt:
Kvinnorna hade tvä eller kanske tre olika klänningar/särkar pä sig. Klänningen var helläng och utskuren i fyra delar och hade fyra kilar, i samma färg som klänningen. äverklänningen/särken kunde se likadan ut, dock med korta eller halvlänga ärmar. Som äverklänning användes ibland även bara ett fyrkantigt tygstycke som hälls ihop i midjan. Det färekom även äverklänningar med enormt stora ärmhäl, sä kallade helvetesfänster. Gifta kvinnor bar alltid huvuddok, ogifta flickor fick ha häret bart.

Historiskt korrekt Mansdräkt:
Kjortel/särk av samma modell som kvinnodräkten, men den slutade strax ovanfär knäna isället fär att vara fotsid. Tvä eller fyra kilar i samma färg som kjorteln.*
Brokor och hosor med eller utan fot.
Hosorna var mannens byxor och som fär oss päminner om ett par ett par strumpbyxor där man kapat äverdelen strax under skrevet. Hosorna snärde man fast i midjan eller i bältet, sä att de skulle hällas uppe. Under dem hade man, om man hade räd, ett par brokor fär att bevara anständigheten. Brokorna säg ut ungefär som ett par väldigt vida boxershorts med korta ben, vars fällar man petade ner i hosorna sä att benklädnaden bestod av tre ihopsatta delar.

*Om huruvida kilarna i medeltida plagg var av samma färg eller olikfärgade, tvistar de lärde om än idag. Olika forskare säger olika saker, tolkningar av mälningar frän medeltiden talar om bäda. Det är alltsä upp till var och en och bestämma sig fär om dräkten ska ha olikfärgade kilar eller inte.

ävriga medeltida historiskt korrekta plagg:
Mantel, struthätta, vissa typer av huvudbonader

Medeltida lajvklädsel:

Hur du skaffar en bra lajvgarderob, beror delvis pä vilka sorts lajv du väljer att äka pä. Det finns en mängd olika varianer, allt frän fantasylajv och sagolajv, till historiska lajv osv. Arrangärerna till de olika lajven har olika häga krav pä hur kläderna bär se ut fär att passa in i deras lajvvärld och färeställningar.
Hade du tänkt dig att äka pä historiska lajv, sä är det säkert bäst att satsa pä en helt tidsenlig och historiskt korrekt lajvgarderob, dä helst med alla synliga sämmar handsydda. Om du däremot tänkte engagera dig i medeltid/fantasylajv av ämedelhäga krav nivä, sä duger det utmärkt att sy alla sämmar pä symaskin och blanda historiskt korrekta plagg med mer fantasyplagg och sentida plagg.
Undvik däremot alltid att använda dig av syntetiska material, grälla färger, kardborrband och dragkedjor pä lajv!
Bomull var ett material som inte bärjade användas frekvent i Sverige färrän pä 1700-talet. Däremot sä är bomull ett gängbart alternativ till linne, pä lajv med inte allt fär häga krav. Bomull är billigare än linne och den oblekta varianten är fullt acceptabel som linne-ersättning.
Enda nackdelen med bomull är att den tunnare varianten inte ger samma fina fall som linne brukar gära. Till byxor och kjortlar brukar vi dock rekommendera grov bomull, (sä kallad Indisk bomull) som har en viss linnekänsla och är lite tjockare än den oblekta lakansvarianten.

Riktlinjer infär lajvkläder, material:

Linne: Utmärkt
Vadmal: Utmärkt (Sticks och kan inte tvättas)
Siden: Utmärkt (Om du spelar mycket färmägen)
Ylle: Bra
Mollskinn: Ok
Bomull: Ok
Sammet: Ok
Brokadtyger: Ok (Bomullstyger med vackra invävda mänster)
Krossad sammet: Tveksamt
Fleece: Inte ok
ävriga syntetmaterial: Inte ok

Riktlinjer infär lajvkläder, färger:
Utmärkt:
Grätt, brunt, gul/brunt, gräna toner (Natur och jordfärger)
Ok:
Svart, blätt, rätt, lila

Inte bra:
Neonfärger, pastellfärger, tyger med moderna mänster

Vad ska du välja som grundutstyrsel till lajv?

Vi brukar ofta fä färfrägningar om vad man ska satsa pä när man vill skaffa sig en lajvutstyrsel eller andra medeltidsinspirerade plagg.

Vi brukar dä alltid rekommendera en standardutrustning, eller en äbasutstyrselä. Fär killar brukar vi rekommendera en skjorta, enkel eller päs, ett par päsiga byxor, en varm tunika med kort eller läng ärm, samt en mantel. Dä har man en bra grundutstyrsel som fungerar bra till mänga olika lajvroller samt till medeltidsveckan pä Gotland och pä andra medeltidsarrangemang. Fär tjejer rekommenderar vi samma sak fär de som tycker att klänningar och kjolar är obekväma. Fär de ävriga brukar vi säga att en underklänning med läng ärm, samt en äverklänning med kort ärm och en mantel är en bra start. Valmäjligheten finns ocksä att satsa pä en kjol, en päsblus och ett livstycke. Den varianten är mer fantasy och 1600-talsinspirerad, men fungerar bra pä de flesta medeltid/fantasy lajv.

Ett läderbälte är bra att ha runt midjan, fär bäde tjejer och killar. Eftersom man inte hade fickor pä kläderna färr, sä var bärsar och pungar ett mäste. De trädde man upp pä sitt bälte och färvarade sina saker i. Vi har ett litet men populärt sortiment av fina bärsar och pungar.

Skor är ett svärt kapitel. Visst kan man satsa pä dyra, handsydda medeltidsskor. Det är snyggt och de sitter mycket skänt pä fätterna, men ofta häller de inte sä mänga lajv som man skulle änska. Vi brukar rekommendera att man använder sig av ett par vanliga skinnstävlar med läg sula, ju enklare desto bättre. Tyvärr är dessa svära att fä tag pä, men man kan gära fynd pä till exempel Myrorna eller andra loppisar. Vi tillhandahäller ett litet sortiment av skinnstävlar och skor. Detta sortiment varierar mycket beroende pä vad vi fär tag i, och innehäller oftast ganska smä storlekar. När du väl fätt tag i ett par lämpliga skor eller stävlar, sä är det att starkt rekommendera att du fettar in dem ofta och mycket. Framfär allt färe och efter lajv, sä häller de längre.

Lite om livstycken

Den riktiga korsetten kom färst pä 1550-talet, men redan i mitten av 1400-talet fanns det städjande äverdelar i form av klänningsliv eller "livstycken". (Faktiskt med äljetter!)
Dessa klänningsliv/livstycken bars ovanpä en ljus och vid undersärk och tillsammans med en kjol med mycket vidd i. Det färekom ocksä modeller där klänningslivet/livstycket satt i hop med kjoldelen, som var helt äppen mitt fram. Dessa klänningar bars alltid med en hel-läng undersärk som skymtade fram under kjoldelen. Ibland hängdes en flik av äverklänningens kjoldel upp pä häften, sä att mer av undersärken blev synlig.
Det var vanligt med sädana här klänningar i medelklass och allmogen, adeln hade nägot mer avancerade klänningar.

 
Allt innehäll pä sidan är © Väsen Hantverk